– Външна топлоизолация от ХПС. Топлоизолации от Fibran

    ХПС стиропорът обикновено е наричан неправилно Фибран. Фирма „ Фибран “ е производител и вносител на стиропори клас не само ХПС, но и тип ЕПС. Въпросът обаче е защо не е подходящ ХПС стиропорът за външна топлоизолация и наистина ли се саморазпадат топлоизолациите от  Fibran.

    Явно да! Това са снимки от малкото останали, видимо разрушаващи се; външни топлоизолации на апартаменти от XPS в София.

    Независимо дали е произведен от Фибран, ХПС стиропорите не са подходящи за поставяне на външни стени, освен при основите на сградата. Там той е в сравнително постоянен температурен режим, а и играе допълнително роля на хидроизолация.

    За външна топлоизолация на апартаменти той не се поставя поради няколко основни причини:

    – XPS е с огромно линейно изменение в размерите при смяна на температурата. То води до избутване на плоскостите, напукване на шпакловката и отлепяне на ХПС. Не само на шпакловката от него, но и на самият ХПС от стената на сградата.

    ХПС е не само паро-непропусклив, но и 100% водонепромокаем. С поставянето му на стената отвън, задържате влагата вътре в жилището си. Това води до нейният конденз по стените. Това съвместно с умерената температура в помещението е предпоставка за развитието на мухъл и плесен.

    В случай че сте собственик на все още здрава външна топлоизолация от ХПС, не чакайте появата на мухъл и плесен по стените. Незабавно пристъпете към демонтаж на тази неправилна топлоизолация. Така ще намалите неприятната висока влажност в помещенията и ще предотвратите появата на вредните за здравето ви алергени.