Топлоизолации и саниране на сгради с различен материал

  Саниране и поставяне на външна топлоизолация с различен материал за топлоизолации, в случая ХПС и ЕПС, показано на снимката е неправилно. Едновременно се нарушават няколко утвърдени основни правила за поставяне на здрава и ефективна външна топлоизолация.

  Сега няма да коментираме показаното саниране според:
  – поставени ли са достатъчно дюбели в стената,
  – правилно ли са подредени плоскостите за топлоизолация и т.н..
  В тази статия целим да изясним рисковете при използване на различни класове материали за топлоизолация на вашето жилище.
  Основна целта при монтаж на топлоизолация със смесени материали за топлоизолации е да се изравни топлопроводимостта на бетона с тази на тухлата. Преди да се решите на такава „ефективна” външната топлоизолация трябва да имате в предвид следното:

  1. Подобна топлоизолация се прави след обследване с термокамера и изготвяне на предписание. В него се определят дебелината и плътността на материалите за топлоизолация. Без такова предписание направата на смесена топлоизолация е направо хазарт. Вероятността за уцелване на правилното съотношение и постигане на планираната цел е мизерно малка.
  Така на практика обикновенно смесената топлоизолация е с много по-лоши показатели от стандартните външни топлоизолации.
  2. Никога не комбинирайте материали за вътрешна с такива за външни топлоизолации. Това е най-неподходящата комбинация за саниране от смесени материали. Към многобройните основания за това трябва да приемете важен факт. ЕПС и ХПС притежават огромно различие в температурното обемно и линейно изменение, както и различната грапавидност.
    3. При комбиниране на материал за топлоизолация на външни стени е необходимо да ползвате само най-надеждните на пазара.
    Спестявайки от качеството заради цената, след няколко години по топлоизолацията ще се образуват разлепяния и пукнатини,както и деформации с неестетични изкривявания.
    4. При необходимост от саниране с плоскости имащи различни характеристики винаги използвайте само ЕПС, или само Неопор /ХПС не се препоръчва за външна топлоизолация/.
    За изравняване в топлинно отношение на стените и плочите е по-добре да използвате материали за топлоизолация с различна дебелина. В случай че това не е невъзможно, то подобен ефект ще постигнете с комбиниране на по плътен ЕПС /НЕОПОР/, но задължително стиропор от СЪЩИЯТ КЛАС.